Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vonósnégyes

2009.05.10


A minap a rádióban nyilatkozott egy ismert magyar vonósnégyes vezetője. Így, koncert után, party közben, tele szájjal, jól lehúzott bennünket. Mondhatom, lehet, hogy igaza van, de nem itt és most.
Felháborodása határtalan volt, mikor elmondta: micsoda műveletlen bunkók vagyunk mi, magyarok, mert nem járunk vonósnégyes-hangversenyekre. Bezzeg a németek!
Tényleg. Én például úgy öt éve nem voltam ilyen helyen. Régebben még be-betévedtem, de ma már örülök, ha hazaugorhatok néhanapján és pár órát a családdal tölthetek. Bár sok örömük nincs ebben, sőt, szerintem direkt utálják, hogy ilyenkor lábujjhegyen kell járniuk. Azt a pár órát ugyanis rendszeresen átalszom.
Mondta is nekem a szomszéd, aki munkanélküli kazánfűtő, hogy jobban tenném, ha vonósnégyeseket hallgatnék a három műszak helyett. Kérdeztem én is tőle, ő akkor miért nem jár ilyen helyekre? Hát azért, mert neki erre nincs pénze. Pontosabban erre sincs. A múltkor például nálunk aludt, mert nem akart találkozni a végrehajtóval. Nem okozott gondot, mert a férjem mellett mindig üresen állt az ágy. Most, hogy elhagyott bennünket, pláne szívesen látjuk, legalább a gyerekek nincsenek egyedül éjjel.
Azért, ha jobban belegondolok, tényleg bunkók vagyunk. Képzeljék el, szegény Vonósnégyesék éjt nappá téve gyötrik magukat, hogy nekünk soha nem tapasztalt mennyei gyönyört szerezzenek, mikor előadják a szférák zenéjét, erre mi azt a pár ezer forintot inkább húsra költjük. Pedig higgyék el, nincs nagyszerűbb, mint egy vegetáriánus vonósnégyes-rajongó!
Mondtam is anyámnak, aki nyugdíjas:
- Anyu megvédhetné a család becsületét, hallgathatna egész nap vonósnégyeseket, hadd ne mondják ránk, hogy bunkók vagyunk.
Erre ő finoman emlékeztetett rá, hogy gyerekkoromban mindig felpofozott, ha szándékosan hülyeségeket beszéltem. Mert ki főzne, mosna, vásárolna, ki menne a gyerekért a napközibe, ha ő átadná magát a mennyei élvezeteknek?
Talán a honatyák, ők, gondolom elmehetnének, hiszen pénzük és idejük egyaránt megengedi, akkor legalább tényleg képviselnének bennünket valahol. De nem bolondok szabad idejükben hazaruccanni a Bahamákról egy vacak vonósnégyes kedvéért!
Ám nekem van egy jó ötletem! Javasolom, hogy költöztessék egy városba az ország összes vonósnégyesét és kötelezzék őket, hogy látogassák egymás előadásait. Így garantáltan lenne közönségük minden alkalommal. Néha pedig dolgozzanak kérdezőbiztosként és tudakolják meg a magunkfajta bunkóktól, hogy mit szeretnénk hallani mi!


                                                                                                                      

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.